Zrób to sama - herbata z lilaka (bzu)

maja 01, 2018 Barbara 0 Comments

Jak zrobić herbatę z bzu? To proste!

W zeszłym roku trafiłam na FB na grupę "herbaciany ferment", a że sama jestem wielką fanką zdrowej kuchni i eksperymentów kulinarnych, dałam się namówić na zrobienie herbaty z lilaka- w tym roku- namawiam Was. Warto spróbować bo roboty niewiele.

Zbieramy bzy, ważne by w ustronnym miejscu, nie przy drodze.
Przepłukujemy kwiatostany i wsadzamy do słoika same kwiatuszki. Mocno dociskamy, upychamy, gnieciemy, zakręcamy słoik i ustawiamy w nasłonecznionym oknie ( niektóre źródła podają że w ciepłe miejsce - np koło piecyka czy do stygnącego piekarnika).
Gdy zawartość słoika zblednie ( prawie zbieleje) i po odkręceniu poczujemy karmelowy zapach, możemy ją przesypać np. na sito i zasuszyć ( uwaga, po wyjęciu ściemnieje i zostanie już brązowa) Bo wysuszeniu możemy delektować się herbatą zalewając łyżeczkę kwiecia wrzątkiem.

Napar ma piękny zapach, bursztynowy kolor i karmelowy smak a na dodatek jest zdrowa!
Herbatka zawiera garbniki ,nie zawiera teiny, poprawia trawienie, relaksuje i działa kojąco na wątrobę ( dzięki zawartej syringinie ).

keep calm and make tea ;)




To tez jest ciekawe:

0 komentarze: